Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Тутраканската епопея е ключът към присъединяването на Южна Добруджа към Царство България

Димитър Стефанов, кмет на Община Тутракан, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: По традиция в първата неделя на месец септември хиляди се събират в Тутракан, за да почетат паметта на загиналите за освобождението на града от румънска окупация през 1916 година. Срещата ни е с кмета на Община Тутракан Димитър Стефанов, за да разберем повече за историческата памет, която имаме и начина, по който показахме това по повод 102-та годишнина от Тутраканската епопея.

Димитър Стефанов: Знаете ли, дали е 102-та годишнина, дали е 90-та, ние винаги подобаващо отбелязваме годишнина от битката, защото така или иначе това е най-голямата нападателна битка на територията на България от Първата световна война и мисля, че трябва да почитаме именно делото на дедите и прадедите ни, които са се борили за обединяването на Южна Добруджа към Царство България и за една обединена и свободна България. Много хора имаше, може би над 2-3 хиляди жители на Община Тутракан, гости от различни населени места на България. Включително имахме и два автобуса с жители от Румъния, които съответно почетоха пък паметта на техните войници, които са оставили костите си именно на това бойно поле. Защото, както голяма част от слушателите знаят, именно на това място са погребани победители и победени и се отдават почести на всички загинали за каузата родина, независимо дали тя е България, дали е Румъния. Защото всеки войник се е борил за собствената кауза. Мисля, че това е едно емблематично място, на което можем да си стигнем ръце, България и Румъния, и да кажем да, ние вече вървим заедно по един път, и както се казва, сме заровили томахавките на войната. Защото само по мирен начин могат наистина нещата да се случват и всяка една държава да върви напред.

Водещ: Може би днес, и тук е мястото да припомним какво всъщност в исторически план се случва след битката при Тутракан. Започва реално присъединяване на Южна Добруджа към пределите на България, нали така?

Димитър Стефанов:  Да, точно така. На 5 срещу 6 септември 1916 г. Българската армия напада именно този редут, Тутраканската крепост, която е смятана за непревземаема, с 15 форда, 151 картечници. Отделно с вълчи ями, с ями, които са били пълни с нафта, масло и затрупани с листа, за да могат да се палят. И въпреки това за 33 часа Тутраканската крепост е превзета и оттук нататък започва паническият бяг на румънската армия. Всъщност това наистина е ключът към присъединяването на Южна Добруджа към Царство България, именно тази битка.

Водещ: Успява ли след битката при Тутракан българският войник да си върне самочувствието?

Димитър Стефанов: Има едни думи, които в момента не мога да се сетя кой ги е изрекъл след битката при Тутракан, които, ще импровизирам, които гласяха така: Ние не си върнехме парче земя с победата при Тутракан, ние си върнахме нашето самочувствие. И именно такива битки мисля, че трябва да се уважават, трябва да се помнят, защото те издигат самочувствието на българския войник. Защото в крайна сметка българският воин винаги се е борил за една справедлива кауза. Ние никога не сме били окупационна армия, винаги сме си защитавали нашата територия, защитавали сме нашата национална независимост.

Водещ: Днес как можем да си върнем самочувствието? Очевидно не с битки от подобен характер. Но нуждаем ли се от връщане на самочувствието и днес?

Димитър Стефанов: Именно по два начина. Единият е да помним нашата история, да помним битките, които е водила нашата армия в исторически план. И второ, с много добра междусъседска политика, в която да има преговори за мир, преговори за сътрудничество и за взаимопомощ.

Водещ: На 21 септември е празникът на Тутракан. Това е денят, в който през 1940 г. окончателно Тутракан е върнат в границите на България. Подготвяте ли се вече за този празник, г-н Стефанов?

Димитър Стефанов: Разбира се. Винаги на този ден честваме подобаващо и този празник. Очаквам доста гости на тържествената сесия. Ще има и културни  мероприятия, които съпътстват самия празник, а и в деня на самия празник също ще имаме доста културни  мероприятия. Мисля, че трябва навсякъде да се отбелязват такива емблематични дати. Защото в крайна сметка именно тези дати, именно тези исторически събития ни дават самочувствието на българи и именно тези събития ни правят свободни граждани на Европа в момента.

Водещ: Посланията, които отправяте чрез отбелязването на тези исторически дати достига ли до младите хора днес в Община Тутракан?

Димитър Стефанов: Да, аз и вчера в речта си казах, радвам се, че много млади хора имаше вчера на честването на 102-годишнината от битката при Тутракан, което ме радва. И това значи, че младите хора се интересуват от историята. А именно когато ние се интересуваме от историята, когато ние си вземаме поука от и положителните, и негативните действия на нашите управляващи, мисля, че само тогава можем да вървим напред. Да, младите хора започват наистина да се интересуват от нашата история и да я уважават.

0 Comments

Няма коментари

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.