Кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов: Тутраканската епопея е ключът към присъединяването на Южна Добруджа към Царство България

Тутраканската епопея е ключът към присъединяването на Южна Добруджа към Царство България. Това каза за дневния информационен блок на Радио „Фокус“ д-р Димитър Стефанов, кмет на Тутракан по повод честванията на 102-годишнина от историческото събитие. „Над 2000 жители и гости от страната и чужбина се събраха в първата неделя на месец септември на национален събор-възпоминание на мястото, където се е водила най-голямата нападателна битка на българска територия по време на Първата световна война“, каза кметът.

„Именно на това място са погребани победители и победени и се отдават почести на всички загинали за каузата „Родина“, независимо дали тя е България или Румъния. Защото всеки войник се е борил за собствена кауза. Мисля, че това е едно емблематично място, на което можем да си стиснем ръце, българи и румънци, и да кажем – да, ние вече вървим заедно по един път и, както се казва, сме заровили томахавките на войната“, обясни Димитър Стефанов. Битки като славната Тутраканска епопея трябва да се помнят, защото те издигат самочувствието на българския войник, който винаги се е борил за справедлива кауза, каза още той. Тези исторически събития ни дават самочувствието на българи и ни правят свободни граждани на Европа и днес, допълни кметът на Тутракан.

0 Comments

Няма коментари

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.